Title BN

100 x Forår, Den Frie Udstillingsbygning, København

03.05. – 08.06.2014
Body

I år er det præcis hundrede år siden Den Frie Udstillingsbygning flyttede til sin nuværende placering og med udstillingen 100 x Forår fejres de første hundrede år på Oslo Plads. I den anledning vil kunstnerne fra sammenslutningen Den Frie Udstilling og de fem særligt inviterede gæsteudstillere, Ai Weiwei (CN), Rosemarie Trockel (DE), Claus Carstensen (DK), Yvette Brackman (US/DK) og Morten Søkilde (DK), vise nye værker, der på forskellig vis peger på historie og fremtid.

De nu 48 kunstnere i Den Frie Udstilling, hvoraf 10 blev medlemmer af sammenslutningen sidste år, repræsenterer flere generationer og meget forskellige kunstneriske retninger. Men på udstillingen 100 x Forår er det selve bygningen, både som arkitektur og som kunstværk – et Gesamtkunstwerk – der er det centrale omdrejningspunkt. Den unikke og smukke træbygning, tegnet af den berømte kunstner J.F. Willumsen, fejres med nutidige blikke og varm, velmenende kritik. 100 x Forår er kurateret af de to kunstnere fra Den Frie Udstilling, Maria Finn og Jytte Høy, som har studeret materialet, der omhandler bygningen og Willumsen. De deltagende kunstnere er blevet bedt om at producere værker, som forholder sig til bygningen, enten som symbolske referencer eller helt konkret ved at genbruge materialer fra den nu nedrevne tilbygning. Desuden vil man kunne opleve antydninger af iscenesættelser af udstillingsrummet, som det så ud da bygningen stod færdig i 1914, hvor bl.a. viftepalmer og kurvestole skulle mime dagligdagsinteriør, gæsterne skulle iklæde sig sivsko og gå på et gulv dækket af sand. Farverne på væggene er flere steder tilbageført til gul, grøn og rød, langt fra nutidens neutrale ’white cube’-look.

Tekst: Den Frie Udstillingsbygning

Værker i udstillingen
'J.F. Willumsens selvportræt', 2004
Udstillingsplakat

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers