Ars - Scientia - Iustitia

Skulptur, 2014–2021

Ars - Scientia - Justitia blev indviet på Aarhus Universitet mandag d. 10. maj 2021.

Den fem meter høje, farverige skulptur står på Vennelystparken på pladsen mellem Internationalt Center og Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS) og er doneret til Aarhus Universitet af Ny Carlsbergfondet.

Skulpturen er dedikeret til forskeren H.C. Ørsted som mente, at de tre elementer udgør de søjler, som et moderne samfund hviler på. Skulpturen er en påmindelse om, at enhver magtstruktur nødvendigvis må udsættes for kritik og modspil fra den frie kunst, den frie forskning og et uafhængigt retsvæsen.

De 3 figurer er bundet sammen af et det almene, sekulære, nominelle trapper og rummet i trappen det åndelige. Afstøbningen er af klassiske og andre fragmenter, modelstudier, anatomi, Lágregation Trouve, assamblage nuveau, fra billeder, strukturer, frie allegorier, konglomerat af genrer, kategorier, begreber, hybrider som danner nye helheder, samplelage. Det hele modelleret frit.

Hovedfiguren er bygget op som et indre Babelstårn med reference til Tatlin og Merzbau. Rummet i trappen er det åndelige. 

Materiale

Bronze, tinbronze, guldbronze, sten, plade, træ og glas. Selve hovedfiguren er støbt. 

Finansiering

Ny Carlsbergfondet

Foto

© Lars Kruse

Logbog